Logo - Deweert SportLogo - Brasserie NieuwpoortLogo - Eric Verstraete NVLogo - Bowlingpaleis

Interview: Els Legein

Els voorstellen hoeft eigenlijk niet. De immer enthousiaste trainer van onze club gaf waarschijnlijk de voorbije jaren dan ook les aan alle leden van onze club. Op woensdag staat ze altijd klaar voor haar vaste groepen (jumpers en volwassenen). Daarbuiten staat ze in om afwezige trainers te vervangen bij de verschillende groepen (van kleuters tot onze oudste competitie springers).

Wanneer ben je gestart met rope skipping?
Ik ben begonnen toen ik in het vierde leerjaar zat. Dus dan moet ik waarschijnlijk 10 jaar oud geweest zijn. Mijn mama zag in de brochure van WIK dat er iets nieuws werd aangeboden, nl. ‘rope skipping’. Ze dacht dat ik dit misschien leuk zou vinden. En ze had meer dan gelijk!

Ik ben begonnen bij de basis. Daar heb ik 2 jaar gesprongen. Daarna maakte ik de overstap richting competitie. Mijn eerste competitiewedstrijd was bij de beloften (12-14jaar). Na 3 jaar wedstrijden te springen bij de beloften kwamen 3 jaar wedstrijden bij de junioren, toen nog 15-17 jaar. En daarna kwamen vele jaren bij de senioren, de 18+. Ik sprong ook enkele jaren bij het demoteam. Nu train ik elke week nog 1,5u op vrijdagavond bij de demogroep.

Heb je medailles gewonnen?
Ik heb ooit lang geleden 1 keer met mijn team een medaille gewonnen. Tijdens het laatste jaar beloften hebben we met ons team de 3de plaats veroverd. De jaren daarna kwamen er veel 5de, 6de en 7de plaatsen bij, maar nooit geen podiumplaats meer.

Op latere leeftijd veroverde ik ook een keer de bronzen medaille bij een individuele wedstrijd bij de 25+.

Wat vind je zo plezant aan rope skipping?
Ik vind het moeilijk om dit onder woorden te brengen. Het is zoveel. Het is vooral een gevoel dat je niet meer los laat. Vooral plezierbeleving vind ik heel belangrijk. Dit probeer ik elke training op de eerste plaats te zetten, zowel als trainster als springer.

Verder zijn er geen grenzen bij rope skipping. Het kan altijd beter, sneller, hoger, moeilijker, ... Dit alles en nog veel meer spreekt me gewoon (nog altijd) super hard aan.

Wat is de mooiste herinnering die je aan rope skipping hebt?

Dat zijn er te veel. Enkele herinneringen die zeker niet mogen ontbreken zijn:

  • de jaarlijkse Skipshows waarop al onze leden het beste van zichzelf geven
  • de fantastische groep vriendinnen die ik eraan over gehouden heb
  • 2 keer mee geweest, als springer, naar het Open Europees Kampioenschap, lang geleden
  • supporteren tijdens de DDCB en mogen genieten van een prachtig staaltje rope skipping

In welk onderdeel ben/was je het sterkst als skipper?
Ik deed alles graag maar het liefst van al spring ik eigenlijk Chinese Wheel. Hiervoor bestaan er binnen België geen wedstrijden, jammer. Toen ik nog wedstrijden sprong, sprong ik het liefst Single Rope met 2 en speed Double Dutch. Momenteel lukt speed Double Dutch nog ‘redelijk’ goed.

Wat vind je het plezantste: speed of freestyle?
Zeker freestyle! Je creativiteit gebruiken om een zo mooi mogelijk en toffe oefening in elkaar te steken op een zelf gekozen liedje. Dat is voor mij pas echt rope skipping.

Welke sprong vind je het coolst?
Alle sprongen waarbij meerdere springers bij betrokken zijn. In een grote double dutch vind ik het super als er bijvoorbeeld een stuk of 5 à 6 springers verschillende sprongen en salto’s over en onder elkaar maken. Hoe meer touwen en salto’s hoe cooler de sprong.

Welke sprong vind je zelf de moeilijkste?
Er zijn veel sprongen die ik best wel moeilijk vind. In single rope vind ik een frog niet zo simpel en alle quadtripples vind ik ook voor mezelf onhaalbaar.

In double dutch zijn alle salto’s voor mij onhaalbaar.

Skip je nu nog?
Natuurlijk! De vrijdagavond bij de demogroep. Dit is enkel recreatief, maar Stephanie, onze trainster, zorgt er wel voor dat we elke training voldoende springen.

Waarom heb je beslist train(st)er te worden?
Omdat het leuk is om je passie te delen. Hoe meer mensen gebeten zijn door de rope skipping-microbe, hoe beter.

Wat vind je leuk aan training geven?
Kinderen en volwassenen een leuke tijd bezorgen terwijl ze sportief bezig zijn. Nieuwe sprongen aanleren en van tijd tot tijd een thematraining zoals een Halloweentraining, Kersttraining, Valentijnstraining, Carnavaltraining,...  Zeker de thematrainingen bij de volwassenen vind ik super!

Heb je gouden tip voor de skippers?
Beleef elke training zoveel mogelijk plezier en zorg dat je er steeds voor gaat. Blijven volhouden en blijven lachen.

Heb je tips om rustig te blijven op een wedstrijd?
Aan de jurytafel zitten. ;-) Maar als je zelf moet springen, is het volgens mij handig dat je niet te veel kijkt naar de oefeningen van de andere teams. Jezelf blijven focussen op je eigen oefeningen en keihard gaan.

Heb je vroeger nog andere sporten of hobby's gehad?
In de lagere school deed ik nog aan basisturnen en recreatief dansen. Tijdens mijn middelbare schooltijd bleef ik recreatief dansen. Ik heb ook 2 jaartjes circustechnieken gevolgd. Ik was ook 2 jaar lid van de omnisportclub De Sportpit. Dit vond ik leuk aangezien dit alles recreatief werd aangeboden en je zo kon proeven van verschillende, niet altijd voor de handliggende, sporten. Diepzeeduiken, raften op zee, fitnessen, ... stonden onder andere op het programma.

Zo ja, waarom bleef ropeskipping jouw favoriete hobby?
Omdat rope skipping elk jaar, elke maand, elke week, elke dag uitdagingen biedt. Je kan nooit alle sprongen kunnen. Er worden altijd nieuwe sprongen uitgevonden en zelf ben je ook vrij om er zelf uit te vinden.

Het is ondertussen het 21ste jaar dat ik rope skip en als je ziet welke evolutie rope skipping in België heeft afgelegd, dan kunnen we alleen maar gelukkig zijn dat we in zo’n sterk rope skipping-land wonen.

Heb je nu nog andere hobby's?
(Veel) Op reis gaan als vrijwilliger met Intersoc, de vakantiedienst van de Christelijke Mutualiteit. Zowel tijdens de winterperiodes, om te genieten van de sneeuw, als tijdens de zomer naar het warme zuiden van Frankrijk. Als animator voor de maxi’s (7-10 jarigen) maar als wandelgids ga ik met de ouders op uitstap.

Je bent ook jurylid. Wat vind je er leuk/minder leuk aan? Welk onderdeel jureer je het liefst?
Wat ik er minder leuk aan vind? NIETS! Ik vind jureren super. Zo leer je veel bij als je nog zelf wedstrijden springt. Als je zelf geen wedstrijden meer springt, vind ik het super om op de hoogte te blijven van de nieuwe ontwikkelingen in de rope skipping-wereld.

Verder vind ik het ook leuk dat je eigenlijk de beste plaats hebt om naar de wedstrijd te kijken. Ook het contact met medejuryleden vind ik leuk. Zo leer je aan de jurytafel nieuwe mensen kennen die in andere clubs springen.

Ik jureer het liefst freestyles, speed jureren vind ik minder leuk. Zeker de 3 minuten tijdens de masteroefeningen vind ik het minst leuk. Er zit te weinig variatie in.

Zowel CREA als DIFF vind ik leuk om te jureren. Single rope en double dutch vind ik ook even leuk om te jureren. Al is DIFF double dutch jureren wel het moeilijkste, maar eenmaal je het onder knie hebt is het leuk om dit onderdeel te jureren.