Logo - Garage Devisch - Hyundai Logo - Seghers SchoenenLogo - Kinderschoenen De Dappere StappersLogo - Frituur Boem Patat

BK A-Masters

Het relaas van (niet zomaar) een dagje rope skipping.

Zondagmorgen 13 november, halfzeven. De lichten in de Mister V doen wat pijn aan de ogen maar veel tijd om daarover te zeuren is er niet. Alles moet in gereedheid gebracht worden voor deze sportieve dag met zeer hoge inzet: het Belgisch kampioenschap voor beloften en masters. Dankzij een goede voorbereiding en inzet van vele vrijwilligers loopt de opbouw vlot en kunnen de eerste skippers en bezoekers een plekje zoeken in de zaal. De juryleden doen nog wat kracht op met een boterkoek en de koffie wordt geprezen.

Eindelijk is het zover. Na wat gekraak en gepiep uit de boxen mogen de eerste beloften de arena betreden. Het is er meteen ‘boenk op’. Onze Jelle springt met 93 steps naar een officieus nieuw Belgisch speed record. Ook César, Maxim en Jalila zijn vliegensvlug. We zijn nog niet helemaal bekomen van het speed onderdeel wanneer de eersten al terug klaar staan om aan hun uithoudingsproef te mogen beginnen. De jongens geven het beste van zichzelf. Bij de ene lukt het al wat beter dan bij de andere maar de resultaten zijn ronduit schitterend.

Zou er hier terug een stukje clubgeschiedenis geschreven worden?

Terwijl er gesmuld wordt van een broodje of een heerlijke spaghetti wordt er gewacht op de einduitslag. Wie mag het hoogste schavotje betreden en vooral: wie mag de Belgische kleuren gaan verdedigen op het EK in Portugal?

Gelukkig moeten we daar niet al te lang op wachten en worden de resultaten per onderdeel bekend gemaakt. De medailles werden uitgedeeld en onze club mag al onmiddellijk een eerste in ontvangst nemen. En wat voor één. Goud! Jelle is de snelste van de jongens en intussen is ook geweten dat hij met zijn resultaat van 93 steps het Belgisch record terug naar onze club brengt. En daar blijft het niet bij. Enkele ogenblikken later mag hij terug naar voren om een zilveren medaille op te halen voor zijn uithoudingsproef. Het overall podium wordt ingenomen door Benjamin V.H. (Moving) die eindigt voor Kobe C. (Recrean) en Tibo D.S. (Skippies). Zij zijn zeker van een EK-plaats. Maar wie mag er nog mee? Jelle voor de onderdelen speed en uithouding. Maar ook César mag mee! Hij behaalde geen podiumplaatsen maar bij het optellen van zijn goede resultaten op alle drie de onderdelen mag hij met zijn vierde plaats overall mee naar Portugal.

We zouden niets liever dan beginnen met een feestje en de champagnekurken laten vliegen maar er staat ons nog een half dagje sport te wachten.

Helena mag aantreden op het speed onderdeel. Lévy doet voor de eerste keer overall mee bij de junioren. De EK-plaatsen zijn beperkt en er wordt keihard gestreden. Ook al is ze niet helemaal tevreden, toch is het resultaat van Helena goed. Ze behaalt 91 steps. Helaas niet voldoende om de toppers het vuur aan de schenen te leggen. De poging van Lévy lijkt wel een goeie te zijn. 96 steps! Een nieuw persoonlijk record maar wat dit in de algemene ranking geeft is nog niet helemaal duidelijk. Toch lijkt er hier iets in de Oostendse lucht te zitten. En dat blijkt als Jelle Christiaens (Siluskip) aan de slag mag. Hij haalt 101 steps. Een nieuw officieus Belgisch record. De zaal ontploft zowat door het applaus.

Het goede resultaat van Lévy zijn speed zorgt voor vleugels bij de 3 minuten en behaalt eveneens een nieuw persoonlijk record. Ook zijn freestyle kan hij goed afwerken. Met een tevreden gevoel mag hij het veld verlaten en kan hij wat eten en zich ontspannen. Echter niet voor lang. Er is nog een andere jongen die 96 heeft behaald en aangezien maar 1 extra skipper per onderdeel mee mag naar het EK zal de eindranking bepalen of er een Jump Off nodig is om te bepalen wie mee mag. En wanneer de laatste freestyle is geweest weten we het dan ook. Lévy mag nog eens aan de bak. Hij krijgt zich echter moeilijk gemotiveerd wat ervoor zorgt dat de uitslag niet zo goed is als bij de vorige 30 seconden. Daardoor mag Maarten Huybrechts mee naar Portugal. Enkele ogenblikken later mogen ze wel samen de tweede plaats innemen op het podium voor het speed onderdeel en een zilveren medaille in ontvangst nemen. Het smaakt wel een beetje zuur maar later op de avond begint het besef wel te komen. Zilver op je favoriete onderdeel tijdens een BK in eigen stad. ’t Is toch straf. Er is terug een grote stap gezet en dat belooft voor de toekomst.

Ach ja en even ter vervollediging. Jelle Christiaens (Siluskip) kroonde zichzelf tot Belgisch kampioen Overall voor Pieter-Jan De Backer en Lode D’Hollander. Ook het nieuwe Belgisch record is intussen officieel. Andere Europese landen zullen de Belgen weer niet graag zien komen maar dat zal ons worst wezen.

Hans
zo 13/11/2016