Logo - Brasserie NieuwpoortLogo - Deweert SportLogo - Meesschaert & PartnersLogo - Snoepdepot

Goede rope skipping schoen?

Elk jaar duikt de vraag op welke schoenen je het best gebruikt bij rope skipping. We trokken met deze vraag naar podoloog Cédric Surmont uit Loppem.

Een goeie demping van de voorvoet is heel belangrijk. Dit zal dus al snel een dikkere schoenzool vereisen. De zool van de schoen moet ook makkelijk plooien ter hoogte van de bal van de voet. Dit is belangrijk om een goede bewegingsvrijheid te hebben. De zool moet dus een zekere dikte / demping geven maar ook voldoende plooiing toelaten ter hoogte van de bal van de voet.

Ter bescherming van de enkels is een stevige contrefort (versteviging hielpartij van de schoen) belangrijk. Deze vindt men makkelijk in een betere sportschoen. Bij iemand met een zwakkere enkel is het aangeraden een hoog model van schoen te kiezen.

Ter hoogte van de middenvoet moet er dan weer een goeie stevigheid zijn (geleng). Dit is nodig om die middenvoet stevigheid te geven. De loopzool moet voldoende breed en recht zijn. Er bestaan loopzolen die een zekere ronding hebben wat een aanleiding kan zijn voor inversie trauma’s.

Gewicht speelt ook een belangrijke rol. De regel: zo licht mogelijk met respect voor de karakteristieken die de schoen moet hebben.

Lengte en breedte zijn uiteraard ook belangrijk. Hou er rekening mee dat voeten tot 7 mm verlengen bij activiteit.

Conclusie
Een pasklaar antwoord bestaat niet. Elke voet / schoen is anders. Uitgebreid passen, proberen en vergelijken is sterk aangeraden.

Veters strikken
Schoenen moeten ook altijd goed worden dichtgeknoopt. Zo niet, gaat er veel stevigheid verloren. Er bestaan hiervoor verschillende technieken. Deze technieken zijn soms nodig bij mensen met een zeer hoge of lage wreef, met voeten die beginnen te slapen, enz.

Meer info over veters knopen vind je op volgende websites.

http://www.justkeeprunning.nl/how-to-veters-strikken/
http://www.hardloopmoeders.nl/tips/veters-strikken/